Vår arktiska skärgård blev platsen för inspelning av Robinson

En av världens vackraste skärgårdar finns i de nordligaste delarna av Sverige, strax utanför Kalix och Haparanda. Här spelades svenska Robinson in under sommaren 2020 och även den finska versionen, Survivor Finland, även kallat Selviytyjät Suomi.

Skärgården i den nordligaste delen av Bottenviken, Coastal Lapland, bjuder på en naturupplevelse utöver det vanliga. Skärgården präglas av 10-talet stora älvar längs Bottenvikens kust som sedan tiotusentals år flödat vatten från Skandinaviens nordligaste fjäll, till kusten och havet och gör att havsvattnet har en mycket låg salthalt.

Inlandsisens rörelse för 10.000 år sedan har format landskapet, både i fråga om topografi och de förändringar som sker idag, genom landhöjning. Kalix och Torneå älvdalar tillhör de främsta laxälvarna i världen och förbinder de nordligaste delarna av Sverige och delar av Finland med Bottenvikens kustland.

Här, i kustlandet, sökte och fick Robinson-deltagarna sommaren 2020 sina prövningar, programserien som hade sin premiär i mars 2021 för både finska och svenska versionen av Robinson.

I 2021 års sändning har Robinson-lagen sina baser på Halsön/Kallskär i Kalix skärgård och Seskar-Furö i Haparanda skärgård. Deltävlingar har också spelats in på öarna Seskarö och Skomakaren, två pärlor i den ö-rika skärgården där förmågan att överleva sattes på spel och där möjligheterna att hitta föda varit begränsade.

Robinson-formatet har tidigare främst spelats in i tropiska länder men producenterna upptäckte den arktiska skärgården och placerade produktionen i området som fångat deras hjärta. Survivor-formatet sänds i totalt 55 länder. Att Robinson sänds och spelas in i samma land har aldrig tidigare skett, innan produktionen i Kalix och Haparanda skärgårdar.

Robinson produceras av bolaget Mastiff och sänds i Sverige av Tv4 och i Finland av Nelonen.

I detta unika skärgårdsområde samarbetar Filipsborgs herrgård och Innala Archipelago. Samarbetet förenar skärgårdens främsta kännare och guider i Örjan Pekka, Kim Innala och Tommy Innala, professionella guider som kan skärgården utan och innan och som tillsammans bär på tusentals berättelser.

Med våra båtar Filippa II, Filippa III, Innala I och Innala II kan vi ta dig ut till skärgården för dagsturer, flerdagarsturer eller rundturer. Vi paketerar din upplevelse med boende, mat, transfer och annat du önskar. Kontakta oss gärna för offert, 0923-15770 eller info@filipsborg.se