När du ska klä dig för arktiskt väder är det inte bara temperaturen som avgör, utan också vind och eventuell nederbörd. När det blåser ökar köldeffekten men samtidigt är det bra att veta att i vårt arktiska område står luften oftast stilla när det är riktigt kallt, –20C eller till och med –35C.
Det är en upplevelse att gå från en het bastu till att ställa sig utomhus i minus 20 grader med bara en handduk runt kroppen. Den varma ångan stiger som en rökpelare men köldeffekten är inte värre än att du får tid att studera stjärnorna i skyn – och kanske upptäcker du norrskenets dans över himlavalvet.
När det gäller att klä sig för utevistelser, har jag som strategi att alltid klä mig för kallare väder än vad jag förväntar. Säger väderleksrapporten minus 10, klär jag mig för minus 20. Det är enklare att lätta på halsduk eller krage för att ventilera bort värme, än att förstärka klädskikten ute i naturen.
Min strategi är också att klä på mig som en lök. Det ska vara många lager. Det ger bästa effekten.
Viktigt är att välja naturliga material som andas. Bomull fungerar i en t-shirt på en solig badstrand, men har inget på kroppen att göra när kroppen behöver skyddande kläder. Själv föredrar jag moderna ullprodukter närmast kroppen. De är behagliga att bära och värmer även om de skulle bli fuktiga. Underställ av polyester och plastfiber undviker jag. De måste tvättas ofta medan plagg i ull kan vädras för att åter kännas rena.
Klädkoden i arktiskt klimat är alltså att klä sig som en lök, med många lager.
Huvud & hals:
Kroppens viktigaste delar. Här behövs en mössa som går ned över öronen. Den kan kompletteras med en baklava som går ned över halsen. Med en halsduk är det enkelt att lätta på klädseln om man blir för varm.
Övre delen av kroppen:
Lager 1: Ett underställ av ull (bomull avrådes).
Lager 2: En tröja i ull eller micro-fleeze (bomull avrådes).
Lager 3: En skidjacka av windstopper-modell (tjock dunjacka avrådes om du vill använda en overall ovanpå allt, för exempelvis skotersafari).
Händer:
Handskar för alpin skidåkning fungerar oftast bra och har dina handskar både innervante och yttervante är det utmärkt. Om handskarna har krage, kan den vikas ned för att ventilera handlederna, ifall du blir för varm i kroppen.
Nedre delen av kroppen:
Trosor/kalsonger, helst av ullmaterial.
Lager 1: Långkalsonger av ull-material (bomull duger till trasor).
Lager 2: Mellanlager i ull eller micro-fleeze.
Lager 3: Skidbyxor av windstopper-modell.
Fötter:
Tunna strumpor i ull, mellantjocka strumpor i ull och sedan tjockare ullstrumpor. Välj alltid skor som är ett par storlekar större än vad du normalt använder. Blir det trångt i skorna, blir det kallt. Bigger is better!
På Filipsborg har vi arktiska kläder för uthyrning: overall, mössa, handskar och skor anpassade för att kunna njuta av det arktiska klimatet. Har du frågor kring val av klädsel, är du välkommen att kontakta oss.
Örjan Pekka
Ägare, hotellchef och storyteller