Det fascinerande fenomenet norrsken (Aurora Borealis)

Säsongen för norrsken, Aurora Borealis, startar redan på hösten i september, så snart himlen blir mörk om natten. Säsongen varar till april innan vårljuset tar över den mörka natthimlen.

Den som har lyckan att uppleva norrsken ser ofta färgerna grönt men norrskenet kan också visa sig som lila, vitt och rosa. Norrskenet är omspunnet av många legender. Det sägs bland annat ge familjelycka. Att möta norrskenet är en mäktig upplevelse.

Vi arrangerar norrskenssafaris som väsentligt ökar chansen att se norrskenet. Det förekommer norrsken nästan varje natt men det kan vara av olika styrka.

Det grundläggande kravet är att himlen måste vara klar, helst helt fri från molnskyar.

Det andra kravet är att himlen måste var mörk, därav säsongen under vinterhalvåret och att norrsken inte kan siktas under de ljusa sommarmånaderna med midnattssol.

Det tredje förhållandet är att norrsken lättare siktas i områden utan störande ljus från vägar, bebyggelse eller annat.

För att få bästa upplevelsen av norrsken behövs också tid i mörker. Det tar cirka två timmar för ögonen att vänja sig vid mörker och skifta till ”mörkerseende”.

Alla foton på den här sidan är tagna på området för Filipsborgs herrgård.

Denv som vill fånga norrskenet med kamera kan göra det med de allra senaste mobilkamerorna eller med kameror där det går att ställa slutare och tid manuellt. Ett trebent stativ är nästan en förutsättning för att lyckas på grund av de långa slutartiderna som krävs.