Juni bjuder på årets ljusaste månad

Juni är månaden då sommaren börjar på allvar i norra Skandinavien och Lappland. Det är också årets allra ljusaste månad, i den långa period med vita nätter som börjar under senare delen av april och pågår till tidigare delarna av september.

Midsommar firas men det går inte att hoppas på några badtemperaturer. Undantag finns förstås, när temperaturen i luften stiger till både 25 och 28 grader, men det är heller inte helt ovanligt att fira Midsommar med temperaturer nära noll. Vädret kan vara nyckfullt, Julafton kan bjuda på högre temperaturer än Midsommarafton. Den som vill fira midsommar utomhus kan få göra det i kortbyxor, men också med underställ och täckbyxor.

Naturen tar verklig fart i dessa tider, grönskan är som vackrast och skirast. Fågel- och djurlivet är intensivt och de som kläckts och fötts tidigare under våren växer till sig. För renägare är det dags att göra kalvmärkningen. Renskötarna håller koll på vilken vaja (ren-mamma) som kalven följer. Den renägare som äger vajan, får då en ny medlem i renfamiljen.

I älvarna stiger laxen. Kalix älv och framförallt Torne älv hör till de bästa laxförande älvarna i världen. Den lax som en gång kläckts långt uppströms i sin älv simmar varje vår hem efter att ha simmat runt i havet och långt ned i Östersjön. Vid vandringen om våren simmar laxen tills den känner doften av ”sin” älv, sanden och sedimenten har sin speciella doftkaraktär som laxen känner igen och då söker sig till lekplatserna uppströms.

För människor kan vädret och temperaturen kan vara nyckfullt, som tidigare skrivet. Ljuset, det är dock så pålitligt att vi kan ställa klockan efter det. De vita nätterna återvänder punktligt varje år.

De ljusa nätterna ger en alldeles särskild dimension till livet. Den som är känslig för ljus när det är dags att sova kan tycka att mörkläggningsgardiner inte räcker till gör bäst att packa med sig en ögonmask.

Något som är alldeles speciellt att uppleva är en vandring i naturen eller en cykeltur mitt i den ljusa natten. De ljud som hörs kommer från djurlivet som inte tar paus. I kustlandet sänker sig solen inte mer än att det inte går att kalla nattens mörker för något annat än nattens ljus.

Dela bilderna till dina vänner!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på print
Dela på email